Karayip Adası St. Eustatius’ta 100% Güneş Enerjisi ile çalışan hibrid bir sistem kurduk

Dizel jeneratörler sessizliğe büründü. Cennet Ada olarak bilinen St. Eustatius, artık dizel yakıt atıklarıyla imajını zedelemeyecek. Üstelik, adanın pahalı dizel yakıt satın alma ihtiyacı da kalmadı. Kasım 2017'de – Hollanda'nın "özel bir belediye" konumunda olan bu Karayipler adası – günlük elektrik ihtiyacını dizel yakıt tüketmeden 100% Güneş Enerjisi ile karşılayabildiği için çok daha özel hale geldi.

SMA Proje Mühendisi Hamed Sadri, "Bu projenin en heyecan verici ve en duygusal anı kesinlikle dizel jeneratörleri kapattığımız andı" dedi; bu hatırayı yaşayarak. O an, tam da kendisi ve uluslararası ekibinin iki buçuk yıllık çok yoğun emeklerinin neticesinde gelinen noktaydı. “En mükemmeli jeneratörleri kapattığımız anda gelen ani sessizlikti. Güneş Enerjisinin hibrid sisteme verilmesi sırasında odadaki ışık bile titremedi." diye ekledi.

Öyle ki, St. Eustatius'un 4.000 sakininin çoğu bu duygusal anı fark etmemiş bile olacaklar – ki bu iyi bir şey, çünkü onlar için normal hayatın akışı hiç değişmemiş olacak. Öte yandan yerel elektrik şirketi Statia Utility Company (Stuco) için de bu çok önemli bir kilometre taşı oldu: Temiz enerji kaynağı ile her yıl 1.7 milyon litre dizel yakıttan ve ayrıca her yıl 4.500 metrik ton CO2 tasarruf sağlanıyor olacak. Bu yeni hibrid sistem sayesinde, St. Eustatius adası Karayipler bölgesi için örnek bir model haline geldi.

Video